En liten sammanfattning

Tjena!

Efter två verkors trading är det nu dags för ett litet sommaruppehåll. I detta blogginlägg kommer jag därför reflektera över vad jag har lärt mig under dessa veckor och vad jag tar med mig till tradingen i augusti.


Börspsykologi är for real!

Det är otroligt vilken stor del psykologin spelar i trading. Detta var något jag visste sen tidigare och hade läst om i ett flertal böcker innan. Men själva känslan man får när man tar en position och den genast går i fel riktning går inte att replikera på annat sätt. Enligt mig spelar det ingen roll hur många böcker du då har läst, för du kommer oavsett att känna klumpen som sätter sig i magen.

Hur man ska tackla denna sida av ens trading är säkert väldigt olika från person till person. Men efter dessa veckor känner jag åtminstone själv att det blir lättare om man ser pengarna på tradingkontot som låtsaspengar eller pengar som redan är förlorade. Med detta tankesätt kanske man då inte ska handla med pengar som man senare tänker ska vara insatsen till ens bostad...

Men som sagt är detta väldigt individuellt. Jag fick höra av en person på kontoret att det var en kille som alltid hade sedelbuntar redo som han la upp på bordet för göra ens trade mer verklig. Exempelvis la han upp 10 000 kr på bordet om det var det han låg plus eller minus i en affär haha! Sjuk grej som jag förmodligen aldrig kommer göra personligen, men varför inte om det verkar fungera?

Någonting som jag däremot tror de flesta traders är överens om är att glömma bort sina förslustaffärer och gå vidare. När jag säger glömma bort menar jag dock inte att man ska strunta i vad man gjorde fel och inte reflektera över det, för det är väldigt viktigt! Jag menar att man ska acceptera förlusten och mentalt gå vidare. Gör man inte det är risken större att man tar dåliga beslut och låter rädslan styra.

Size

Någonting som jag inte har skrivit så mycket om i tidigare bloggar, men som jag verkligen förstår betydelsen av numera. Storleken på ens olika trades kan verkligen avgöra huruvida dagen blir röd eller grön. Till exempel bör man kanske satsa mindre pengar i ett högvolatilt small-cap bolag jämfört med ett stort kvalitetsbolag med hög omsättning där det är lättare att komma in och ut ur affären.

Detta kanske känns självklart för många, men kommer man på en bra strategi för detta tror jag man har mycket att vinna på det. Det är nämligen lätt att ta i för mycket när man känner sig självsäker, och för lite när kanske ens senaste trade inte gick som man hade tänkt sig.

Inte gifta sig med sina uppfattningar

Tycker man att en aktie är över- eller undervärderad men inget tycks hända med kursen är det i många fall bättre att testa något annat och avvakta med just den aktien. Ibland tycker inte marknaden likadant som du själv och det får man helt enkelt acceptera, oavsett hur övertygad du än är.

Detta fick jag smaka på genom min kortning av SAS. Jag försökte korta aktien flera gånger under de senaste två veckorna, men kursen verkade aldrig vilja falla kraftigt. Hade jag istället lagt mer energi på annat hade jag kanske hittat något som skulle ha gett bättre avkastning på kapitalet.

Planera en affär för mindre mental påverkan

Jag märkte att den mentala biten var mycket mer hanterbar när ens trade var mer uttänkt. Med det menar jag att man planerar på ett ungefär hur länge man ska hålla positionen, till vilken kurs man är nöjd att ta realisera vinsten och när man eventuellt ska acceptera att traden inte gick som tänkt och minimera förlusten. Gör man detta kommer man sannolikt ta bättre beslut fler gånger och traden kommer på det stora hela vara mindre mentalt påfrestande.


Detta var alltså en del av det som jag tar med mig från dessa veckors trading. Någonting som jag också verkligen tar med mig är att inget ersätter timmar bakom skärmen. Vill du bli bra på trading gäller det att du lägger ner X antal timmar på det helt enkelt. Är det inte 10 000 timmar man brukar säga är det som krävs för att bli proffs på något?

Det har varit väldigt kul att blogga också då det har gjort en tvungen till att reflektera mer över sina egna affärer, vilket har varit väldigt givande. Förhoppningsvis har detta varit roligt och lärorikt för er att följa också.

Ser verkligen fram emot tradingen i augusti. Hoppas ni tittar förbi då också!

Ha det gott!

//FillorKill-praktikanten