El-Erian räknar inte med någon V-kurva, tror börser tappar 30 procent från toppnivåerna

Thursday, March 12, 2020 1:54 PM
Mohamed El-Erian, chefsekonom på Allianz, ser ingen snabb vändning i sikte på börserna och tror att det mer kommer likna en U- eller L-form snarare än en V-form. Det uppgav han i CNBC-programmet ”Squawk Box”.

”Vi kommer att komma tillbaka, vi kommer att vända runt. Men det kommer att bli en jobbig resa”, sade El-Erian.

Tidigare i veckan prickade han rätt med sin prognos att utförsäljningarna skulle fortsätta tills en björnmarknad uppnåtts. Så har blivit fallet efter onsdagens ras i USA. En björnmarknad brukar definieras som ett tapp på minst 20 procent från senaste toppen.

El-Erian sade under programmet att han också ser världen gå in i en recession. Han menar att det kommer att märkas flera plötsliga ekonomiska stopp.

”Problemet med plötsliga ekonomiska stopp är att det inte är lätt att starta om en ekonomi. Du måste få människor att återinträda. Du måste koordinera omstarten. Den ekonomiska skadan kommer att pågå”, sade han.

Det positiva från detta är dock att finansmarknaderna alltid ligger steget före och har enklare med en sådan vändning, tillade El-Erian.

I programmet gav El-Erian också en prognos om att de amerikanska börserna väntas tappa 30 procent från förra månadens toppnivåer.