BIS etablerar ett innovationscenter i Stockholm i samarbete med nordiska centralbanker

Tuesday, June 30, 2020 12:54 PM
Bank For International Settlements, BIS, ska etablera ett innovationscenter i Stockholm i samarbete med de danska, isländska, norska och svenska centralbankerna. Det framgår av ett pressmeddelande från Riksbanken.

Innovationscentret ska fördjupa analysen av tekniska finansiella innovationer som är av relevans för centralbankerna. Det ska även fungera som ett nav för experter inom innovation, för forskning om viktiga trender i finansiell teknik och bidra till att de nordiska länderna ligger i framkant i fintech och digital lösningar.

”Sverige är en ledande innovationsnation inom flera områden, inte minst inom digitala valutor och betalningstjänster i finanssektorn. Riksbanken anser att ett nordiskt innovationscenter kommer att bidra positivt till att Sverige fortsättningsvis ligger i framkant inom innovation", kommenterar Riksbankschefen Stefan Ingves.

Utöver centret i Stockholm etableras även tre andra nya innovationscenter i samarbeten med Bank of Canada, Bank of England samt Frankfurt och Paris.