USA börjar testa vaccin på människor om sex veckor, ska även testa Gileads läkemedel

Wednesday, February 26, 2020 12:00 PM
Amerikanska forskningsinstitutet, NIAID, ska börja testa ett vaccin mot coronaviruset på människor om sex veckor, enligt chefen Anthony Fauci. Det rapporterar CNBC.

NIAID har jobbat med Moderna Therapeutics att utveckla ett vaccin och enligt Fauci ligger man tidsmässigt kanske något bättre till än förväntat. Finwire skrev under gårdagen om Moderna som levererat den första omgången av sitt vaccin för tester i en klinisk studie.

Fauci tillade samtidigt att ett vaccin inte nödvändigtvis löser virusproblemet helt inom ”de närmaste månaderna men det kommer säkerligen vara ett viktigt verktyg till hands”. Han sade också att det är möjligt att viruset försvinner helt om det är säsongsbetonat som vanlig influensa. Om detta stämmer borde viruset avta mot sommaren.

NIAID kommer också att jobba med Gilead Sciences och kliniska centret på University of Nebraska för att testa läkemedlet remdesivir mot coronaviruset. Det ska testas vid upp emot 50 platser världen över. Remdesivir har tidigare tillämpats på ebola.

Gilead-aktien stiger 1,9 procent i förhandeln på onsdagen.