Consensus Småbolag steg 41,7 procent 2019 - tror att anledningen till Kambis fall egentligen var goda nyheter

Friday, January 3, 2020 11:25 AM
Fonden Consensus Småbolag A minskade med 1,16 procent i december. Fonden nådde därmed en avkastning på 41,68 procent för helåret 2019. Det framgår av en månadsrapport.

Bland de sämre innehaven i fonden för månaden återfinns bland annat Kambi som backade cirka 30 procent. Fallet kom efter att det meddelats att konkurrenten SB-Tech köps upp av kunden Draftkings. Draftkings med Kambi bedöms av förvaltarna på Consensus stå för cirka tio procent av omsättningen och 20 procent av vinsten i Kambi.

Förvaltaren Anders Wright kommenterar läget för Kambi.

"Vi tycker inte affären är helt logisk. Att en operatör köper en sportspelsleverantör borde innebära att SB-Tech får det betydligt svårare att signa konkurrerande operatörer framöver, vilket gör att Kambis ställning förbättras i jakten på nya kunder."

Innehavet Irras fick ett efterlängtat besked om godkänd CE-märkning.

"Aktien steg kraftigt på nyheten men har efter det tappat en del mark. Vi har valt att ligga kvar,
då vi tror att det finns en god efterfrågan på bolagets produkt, men att det som alltid tar längre tid än vad många tror och hoppas", kommenterar Wright.
Bäst under månaden var Storytel, som steg drygt 20 procent bland annat efter att DNB satt en riktkurs på 170 kronor och Kepler Cheuvreux pekat ut bolaget som en av vinnarna under decenniet. Dessutom påverkade momssänkningar i både Polen och Tyskland positivt.