EU tar fram åtgärder i bekämpningen av coronaviruset

Friday, March 13, 2020 6:14 AM
EU-kommissionen kommer under fredagen att presentera åtgärder tänkta att dämpa effekterna av coronaviruset, rapporterar Sveriges Radio.

Det handlar om förslag om ändrade regler för statsstöd och nya riktlinjer för EU:s budget- och skuldregler, så väl som användning av pengar från unionens strukturfonder. Det avser 7,5 miljarder euro som ska gå till sjukvården, företag och andra drabbade av virusutbrottet. Förväntningarna är också att satsningen i i sin tur ska leda till investeringar på 25 miljarder euro.

För att åtgärderna ska kunna drivas igenom måste medlemsländernas ministrar och Europaparlamentet godkänna dem. Det kan bli något problematiskt då dessa börjat ställa in möten på risk för smitta.

”Självklart är det ett problem när du inte kan hålla på med den ordinarie verksamheten och beslutsfattande inte kan gå till som vanligt. Vi försöker nu göra de saker som inte kräver att man träffas men förr eller senare, och nu visade det sig att det blir förr, så måste vi fatta det här beslutet kring corona”, säger Erik Bergqvist (S) som sitter i parlamentsutskottet som ska fatta beslut om kommissionens användning av stödpengar från strukturfonderna.