Pareto, SEB och Handelsbanken ute med nya analyser av Elekta

Friday, February 21, 2020 8:25 AM
Pareto Securities sänker rekommendationen på Elekta till behåll (köp). Ny riktkurs är 125 kronor (160).

Revideringen beror på den svaga utvecklingen i USA vilken företaget måste snabbt reda ut, enligt Pareto. En annan orosfaktor är coronaviruset.

På den positiva sidan finns Unity som erbjuder strukturellt stöd men vars installationsgrad måste höjas.

”Vi förväntar oss mer investeringar i marknadsföring, verkställande och uppgraderingar kring lösningar”, skriver Pareto i en analys.

SEB väljer i en separat analys att vara mer optimistiska kring bolaget. Banken tror att fjärde kvartalet blir starkt och att guidningen för 2019/20 uppnås. Vidare anser man att risk/avkastning-ration har blivit gynnsam på mer realistiska marginalförväntningar sett till konsensus för nästa år och en mer attraktiv värdering.

Rekommendationen höjs till köp medan riktkursen sänks något till 123 kronor (125).

Slutligen har Handelsbanken också kommit med en egen syn på bolaget efter senaste rapporten. Förväntningarna är att året avslutas starkt och man ser ett starkt momentum för Unity i det fjärde kvartalet.

”Vi förväntar oss ett fortsatt bra momentum för Unity under det fjärde kvartalet och ser fram mot den första interim-datan från Momentum-programmet avseende kliniska bevis från verkliga behandlingar med Unity på ASTRO i oktober 2020. Vi upprepar rekommendationen Köp och riktkursen 145 kronor”, skriver banken.

Elekta inleder fredagens handel med att stiga 1,7 procent till 111,15 kronor.