Elekta räknar med att få tummen upp för Harmony i Europa i år - IR

Wednesday, September 16, 2020 6:51 AM
Medicinteknikbolaget Elekta meddelade under gårdagen att man lanserar en ny linjäraccelerator vid namn Harmony. Företaget siktar på att få ett godkännande för den europeiska marknaden under året.

"Vi förväntar oss att Harmony får godkännande i Europa under det här året. I Europa kan vi börja sälja Harmony innan den har fått CE-märkning (godkännande reds anm), men vi får inte installera förrän vi fått CE", uppger IR-chefen Kristin Westberg.
"I USA förväntar vi oss att få FDA-godkännande under början av nästa år, och i Kina kommer det att dröja till början av 2022. På båda dessa marknader kan vi inte börja sälja innan vi fått godkännande", fortsätter hon.

Systemet innebär flera förbättringar mot föregångare däribland 25 procent kortare behandlingstid och 30 procent mindre ytåtgång jämfört med övriga linjäracceleratorer från Elekta. Föregångaren till produkten är drygt sju år gammal. Produkten riktar sig mot en massmarknad. Vid sidan av nyförsäljning kan även existerande kunder adresseras.

"Vår föregångare släpptes 2013. Vi har en installerad bas på 4 600. Harmony är en produkt för midmarket och vi uppskattar att den om fem år kommer att vara cirka 50 procent av den traditionella linac-affären", avslutar Westberg.