Riksbanken redo att agera - Swedbank

Friday, March 13, 2020 7:55 AM
Riksbanken står redo att agera mot coronaviruset i takt med att det alltmer påverkar ekonomin, skriver Swedbank i en makroanalys.

Medan det är finanspolitiken som bör leda kampen mot viruset väntas även Riksbanken ta till åtgärder.

Central punkt blir balansräkningen och att hålla kreditkanalerna vid liv genom företagslån via banker och obligationsköp, bedömer Swedbank.

”Vi tror inte att sänkta räntor är främsta prioritet, men det kan ändras om vi ser en djup och långvarig ekonomisk nedgång”, skriver storbanken.

Det Swedbank tror att Riksbanken kommer att tillkännage snart är ett låneprogram för företagen via banker med generösa villkor. Därutöver väntas även obligationsköpen utvidgas.

”Detta kan ta olika former. Ett (mer försiktigt) alternativ är att Riksbanken ökar återinvesteringar i obligationer som löper ut i december 2020 (den nuvarande räntan är cirka 15 miljarder kronor halvårsvis) och att det signalerar att det kommer fortsätta köpa efter årsslutet med en hög återinvesteringsgrad för obligationsförfall sommaren 2022 (Riksbankens innehav är 75 miljarder kronor). Ett mer aggressivt alternativ är att Riksbanken breddar sina köp av andra typer av obligationer. De första skulle vara kommunala obligationer”, skriver Swedbank.