Ökad sannolikhet för höjning med 75 punkter från Fed efter starka jobbsiffran - BN

Friday, August 5, 2022 1:02 PM
Världens börser faller brett under fredagen efter att sysselsättningen i USA kommit in klart högre än väntat. Samtidigt stiger de amerikanska räntorna kraftigt i kölvattnet av siffran, och marknaden prisar nu in en större sannolikhet för en höjning om 75 baspunkter vid Federal Reserves nästa penningmöte, skriver Bloonberg News.

Antalet sysselsatta steg med 528 000 personer i juli, att jämföra med analytikerkonsensus som enligt nyhetsbyrån låg på 250 000. Dessutom reviderades förra månadens siffra upp. Jobbmarknaden är nu tillbaka på nivån före pandemin och arbetslösheten är 3,5 procent.

Räntan på de swapkontrakt som är kopplade till datumet för Feds möte senare i september stiger under eftermiddagen till så mycket som tre procent, vilket är ungefär 67 räntepunkter över den nuvarande effektiva styrräntan om 2,33 procent.

Det innebär att en höjning med minst 50 punkter är helt inprisad och att sannolikheten för att Fed höjer räntan med 75 punkter nu är över 65 procent. Likaså kontrakten för början av nästa år stiger markant, och den räntan handlas nu till 3,6 procent.