Carnegie Global minskade 0,81 procent i september - lyfter fram Accenture

Thursday, October 14, 2021 8:17 AM
Fonden Carnegie Global minskade 0,81 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 19,17 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av förvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin.

Inledningsvis skriver förvaltaren att månadens stora makrohändelse var att de långa räntorna steg. Den amerikanska räntan steg från cirka 1,31 till 1,49 procent.

De bolag som gick bäst för fonden under månaden var Inditex, Salesforce och Mastercard medan de största förlorarna var Alphabet, Roper och Microsoft.

Vidare vill Tarnawski-Berlin lyfta fram Accenture, ett bolag som funnits i portföljen sedan maj 2020. Bolaget är upp närmare 60 procent sedan investeringen och är en av vinnarna på covid-19-krisen. Bolaget har ökat sin omsättning och vinst i samband med att kunder velat påskynda sitt arbete kring digitalisering.

FAANG-bolagen har haft en tuffare period och Alphabet är det bolag som presterade sämst i portföljen under september. Förvaltaren anser dock att bolaget är fortsatt undervärderat trots en uppgång på över 50 procent 2021.

Med anledning av de stigande politiska riskerna för investeringar i Kina har fonden minskat sin position i Prosus.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Salesforce, Alphabet och Roper Technologies med portföljvikter om 5,8, 5,4 respektive 4,9 procent.

Carnegie Global, %september, 2021
Fond MM, förändring i procent-0,81
Fond i år, förändring i procent19,17