Haldex anmäler Knorr-Bremse till EU-kommissionen

Friday, February 14, 2020 6:25 AM
Verkstadsbolaget Haldex anmäler nu sin största ägare tyska Knorr-Bremse, som är stora inom bromssystemtillverkning, till EU-kommissionen. Det svenska bolaget menar att rivalen begränsar konkurrensen genom sitt aktieägande.

"Det kan verka märkligt att ett bolag har åsikter om vem deras största aktieägare är, men vi kan konstatera att vår nuvarande ägarstruktur försvårar för oss att driva och introducera innovativa lösningar inom bromssystembranschen. Även potentiella investerare är skeptiska till att engagera sig i Haldex på grund av vår största ägare. Vi tror därmed att situationen snedvrider konkurrensen i branschen", säger styrelseordförande Jörgen Durban i en kommentar.

Haldex har en komplicerad ägarbild sedan flera år. Bakgrunden är att ZF Group och Knorr-Bremse blev aktieägare, vilka båda är aktiva inom fordonskomponentbranschen. ZF Group köpte amerikanska Wabco och i samband med det sålde man sin aktiepost i Haldex. Även den gången anmälde Haldex sin ägare till EU-kommissionen.

Nu menar man att situationen är än allvarligare än då.

"Haldex diskuterar ofta sådana samarbeten med ledande industriella aktörer, men samtalen bromsas av att en av våra konkurrenter även är största aktieägare. Tyvärr stannar problemet inte där. Den nuvarande situationen pressar också ned vår aktiekurs, vilket resulterar i en lägre värdering. Följaktligen blir det dyrare för Haldex att locka till sig investeringar och lansera nya innovativa produkter", säger Jörgen Durban.

Ett klagomål har även lämnats in i Brasilien.