USA höjer tullarna på europeiska flygplan, drabbar Airbus

Monday, February 17, 2020 6:19 AM
USA höjer tullarna på europeiska flygplan från 10 till 15 procent som ett led i det 15 år långa bråket med EU kring flygsubventioner. De nya tullarna, som slår mot Airbus, börjar gälla från och med den 18 mars rapporterar CNBC.

Handelsmyndigheten, USTR, uppgav att det står redo att förhandla fram en förlikning med EU men tillade att det även kan göra revideringar om EU slår till med egna tullar.

Vidare meddelade USTR att det gör mindre ändringar kring 25 procent tullar på europeisk ost, vin och andra icke-flygrelaterade produkter från USA. De aviserade tullarna på katrinplommonjuice slopas helt.

Flygdispyten mellan USA och EU om orättvisa subventioner har landat hos Världshandelsorganisationen, WTO, som fått medla i frågan. Nyligen valde WTO att ge USA rätt i att Boeing fått utstå orättvis konkurrens genom europeiska subventioner till Airbus. WTO har tillåtit tullar på 7,5 miljarder dollar i vedergällning. EU ligger inte på latsidan utan driver på ett eget fall med liknande anklagelser och väntar på utslag från organisationen.